Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe werkt infrarood verwarming?

Werkingsprincipe infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming nu eigenlijk? Dat is een goede vraag! Over de werking van infrarood verwarming lees je namelijk veel uiteenlopende berichten. Belangrijk is dat de werking valt en staat met de kwaliteit van het infrarood paneel. Wij leggen graag uit hoe een goede infrarood verwarming werkt!

Verwarmt infrarood stralingswarmte ook lucht?

Infrarood panelen verwarmen met stralingswarmte, de lange golf infrarood straling (IR-C) om precies te zijn. De stralingswarmte die hoogwaardige infrarood verwarmingen uitstralen heeft daadwerkelijk het vermogen om massa op te warmen. Met massa bedoelen we wanden, de vloer, het plafond en andere objecten in de ruimte. Deze werking is belangrijk omdat je op deze manier de omgeving als een soort accu gebruikt.

De omgeving slaat de warmte namelijk op en geeft deze vervolgens weer terug af aan de ruimte. Hierdoor ontstaat indirect warmte lucht en dus een egaal verwarmde ruimte.

Het comfort is dan ook een stuk beter bij IR-verwarming dan bij een woning die met een CV-installatie wordt verwarmd.

Dit komt doordat zowel de omgeving (wanden, vloer en het plafond) als de lucht bij een infrarood verwarming wordt opgewarmd.

Het is met een goede infrarood verwarming dan ook zeker mogelijk deze als een zuinige en efficiënte hoofdverwarming te gebruiken en hiermee de CV volledig te vervangen. Gemiddeld genomen gebruikt een woning verwarmd met infrarood zo’n 30-50% minder energie op jaarbasis. Andere belangrijke voordelen van de werking van infrarood verwarming zijn:

  • De oppervlaktes/massa in de ruimte blijven droog
  • De luchtvochtigheid blijft stabiel/geen droge lucht
  • Geen luchtcirculatie en dus verplaatsing van stof, pollen, bacteriën etc.

Het verschil met een radiator

Een goede infrarood verwarming warmt dus ook de lucht op, maar wat maakt de werking dan anders dan die van een radiator? Belangrijk is dat een radiator de lucht direct verwarmt in plaats van indirect. Op de illustratie aan de linkerzijde staat de werking van een radiator omschreven waarop dit zichtbaar is. Daarnaast is het verwarmen met lucht een stuk minder efficiënt en verlies je deze warmte veel sneller. Een radiator verwarmt namelijk alleen de lucht en verwarmt niet de omgeving (wanden, vloer, plafond etc.). Hierdoor hebben radiatoren veel meer capaciteit nodig om eenzelfde ruimte op te kunnen warmen dan een infrarood verwarming. Gemiddeld plaatsen wij minimaal 50% vermogen minder dan wat er aan radiator capaciteit in de woning aanwezig is.

Kan infrarood ook met slechte isolatie?

Een andere veelgestelde vraag is of infrarood verwarming ook in slecht of minder goed geïsoleerde situaties toegepast kan worden. Het antwoord hierop is ja! Gezien het feit dat infrarood verwarming met hogere temperaturen verwarmt kan een slecht geïsoleerde woning, door het toepassen van extra vermogen, ook gewoon comfortabel en efficiënt verwarmt worden. Uiteraard raden wij isoleren aan, maar het is in het geval van IR-verwarming geen vereiste. Isoleren zou in theorie ook nog op een later moment kunnen waardoor het mogelijk is om de investering voor het verduurzamen van de woning in stukjes te knippen. Benieuwd wat infrarood verwarming van Redwell voor u kan betekenen? Neem contact op of kom een keer langs in onze showroom.

Infrarood panelen versus vloerverwarming

Ook ten opzichte van vloerverwarming heeft infrarood verwarming belangrijke voordelen. Zo verwarmen infrarood panelen veel sneller omdat deze geen last hebben van massatraagheid. Een vloerverwarming heeft namelijk veel opwarmtijd omdat de vloer eerst opgewarmd moet worden voordat deze warmte kan gaan afgeven. Door deze massatraagheid kan een vloerverwarming ook niet flexibel geschakeld worden en staat deze vaak op één temperatuur ingesteld. Het is natuurlijk veel efficiënter wanneer je een verwarming kunt inschakelen wanneer er ook daadwerkelijk warmte gewenst is. Koude voeten zijn bij infrarood verwarming gelukkig niet aan de orde, al is hier wel vaak angst voor. De vloer wordt uiteraard niet zo warm als bij een vloerverwarming, maar omdat je met infrarood verwarming dus ook de massa van de vloer opwarmt voelt deze dus niet meer koud aan.

Een gratis advies op maat?

Je bent van harte welkom in onze showroom, maar we komen ook gewoon op locatie langs. Het is uiteraard ook mogelijk om eerst online een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen!

Gratis offerte aanvragen

Bekijk de modellen in onze showroom

Offerte aanvragen