Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Normering infrarood verwarming

16 februari 2023

Normering infrarood verwarming

Sinds enige tijd is het voor fabrikanten van infrarood verwarming mogelijk om hun producten te testen volgens de Europese normering voor infrarood verwarming (IEC 60675-3: 2020 Household electric direct-acting room heaters – Methods for measuring performance – Part 3: Additional provisions for the measurement of radiation efficiency). Redwell is de eerste fabrikant die getest is en voldoet aan de gestelde eisen. Waarom deze normering belangrijk is leggen wij in dit artikel uit.

Waarom belangrijk?

Sinds de energietransitie en vervolgens de prijsstijgingen op de energiemarkt is er een enorme wildgroei ontstaan in het aanbod aan panelen dat onder de noemer infrarood verwarming wordt verkocht. Echter kunnen de verschillen binnen het aanbod aan panelen zo groot zijn als dag en nacht. Het verschil zit hem dan ook in de werking. Een infrarood verwarming moet namelijk in staat zijn met stralingswarmte een ruimte/massa op te warmen en dit kan alleen wanneer een bepaald aandeel van de energie die het paneel ingaat omgezet wordt in stralingswarmte. Om deze werkingsgraad te kunnen berekenen kijkt men onder andere naar de effectiviteit van het uitstralen van warmte door het oppervlak van het paneel (emissiviteit), het vermogen van het paneel en de oppervlaktetemperatuur. Voor de komst van de normering was er voor consumenten weinig transparantie, die is er nu gelukkig wel. Wel belangrijk om te melden is dat de normering eigenlijk gezien moet worden als een ondergrens. Ook onder de fabrikanten die voldoen aan de normering zitten flinke verschillen in stralingswerkingsgraad. 

Wel of geen infrarood verwarming?

Een vraag die we als reactie op de normering wel eens krijgen luidt als volgt: “Zijn panelen die niet voldoen aan de norm dan wel infrarood verwarming?” Het antwoord op deze vraag is simpel: “Nee." Wanneer een infrarood paneel niet voldoet aan de normering betekent dit direct dat het product niet voldoet aan de gestelde Europese eisen voor de gehele productcategorie infrarood verwarming. 

Conclusie 

De normering is dus een belangrijke stap waarmee een eerste lijn is getrokken: wel of geen infrarood verwarming. Maar dit is wat Redwell betreft niet het eindstation. Om nog meer transparantie te creëren is het nu zaak dat, bijvoorbeeld in de vorm van een energielabel, de energieprestatie per product inzichtelijk wordt. Verder is het als consument goed om te kijken hoe lang (fabrieks)garantie is, waar de infrarood verwarming gemaakt wordt en hoe lang de desbetreffende fabrikant al bestaat. Ook deze elementen zeggen iets over de kwaliteit van de desbetreffende infrarood verwarming.

Wilt u weten wat Redwell infrarood verwarming voor u kan betekenen? Kom dan gerust langs in één van de showrooms en plan een afspraak in met een adviseur.

Waar kan ik terecht?