Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

IR-verwarming versus de hybride warmtepomp

30 juni 2023

IR-verwarming versus de hybride warmtepomp

Kan IR-verwarming ook samen met een CV-installatie?

Net als een hybride warmtepomp kan infrarood verwarming uitstekend gecombineerd worden met een CV-installatie. Vaak kiest men ervoor om de CV-installatie op een basistemperatuur in te stellen en het comfort (eventueel lokaal) te realiseren met de infrarood panelen. Het voordeel hiervan is dat je veel meer kunt inspelen op de warmtewens. Anders gezegd, de infrarood panelen kun je inschakelen als je daadwerkelijk thuis bent. Een (hybride) warmtepomp laat je daarentegen in principe altijd op dezelfde temperatuur staan. Daarnaast kan het lonen om ruimtes als een badkamer, werkkamer of zolder volledig aardgasvrij te verwarmen. Meestal hangt de thermostaat van de CV (die al dan niet samenwerkt met een hybride warmtepomp) in de woonkamer, waardoor altijd de hele installatie moet werken om relatief kleine ruimtes van warmte te voorzien. 

Verduurzamen kan eenvoudig

De plaatsing van infrarood verwarming is een stuk eenvoudiger dan de installatie van een hybride warmtepomp. Zo hoef je er alleen al geen rekening mee te houden of de bestaande vloerverwarming en/of radiotoren geschikt zijn voor de hybride warmtepomp. Met infrarood verwarming is slechts een stroompunt nodig. Veel klanten kiezen er dan ook voor om de infrarood panelen zelf op te hangen (wat kosten bespaart), al bieden wij ook de mogelijkheid om dit uit te laten voeren door onze eigen installateurs. In het geval van onze mobiele infrarood verwarming is installatie niet eens aan de orde. Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat dit systeem geen extra ruimte inneemt. Een te plaatsen buiten- en binnenunit zijn simpelweg niet aan de orde. 

Goedkoper in aanschaf 

De investeringskosten van infrarood verwarming zijn een stuk lager dan die van een hybride warmtepomp, zeker wanneer deze voorbereid is op een overgang naar all-electric. Ook liggen de onderhoudskosten van een hybride warmtepomp hoger dan die van een CV-ketel. Bij infrarood verwarming zijn onderhoudskosten helemaal niet aan de orde. Een veel langere levensduur (30-40 jaar) en de mogelijkheid om het systeem stapje voor stapje uit te breiden tot een all-electric oplossing zijn nog een tweetal belangrijke financiële voordelen van infrarood verwarming. Ook kun je zelf bepalen hoe groot je begint met verduurzamen. Het is met IR-verwarming namelijk mogelijk om slechts met een enkel infrarood paneel al te besparen op het huidige aardgasverbruik.  

Vrijblijvend advies

Geïnteresseerd in wat infrarood verwarming voor jouw situatie kan betekenen? Komt gerust langs in één van onze showrooms en ontvang een gratis advies van één van onze medewerkers. Het is ook mogelijk om online een offerte aanvraag te doen.  

Bekijk alle producten