Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bespaartip 2: IR-verwarming in de woonkamer

04 augustus 2023

Bespaartip 2: IR-verwarming in de woonkamer

Na de aftrap met bespaartips voor de badkamer gaan we dit keer in op de besparingsmogelijkheden van infrarood verwarming in de woonkamer. De woonkamer is de ruimte waar we het meest zitten, waardoor het juist interessant is om hier efficiënter te gaan verwarmen. In dit artikel geven wij inzicht in hoe infrarood verwarming helpt besparen in deze ruimte.

Besparen kan al met één paneel

Lokaal verwarmen in de woonkamer kan heel goed omschreven worden als een quick win. Met slechts één infrarood paneel is het al mogelijk om bijvoorbeeld het zitgedeelte in de woonkamer extra/lokaal te verwarmen en dus het gasverbruik te verminderen. De winst zit hem in de mogelijkheid om gericht en flexibel te kunnen verwarmen met de infrarood verwarming. Zo is het mogelijk om de algehele ruimtetemperatuur van de CV te verlagen omdat het infrarood paneel voor het lokale comfort zorgt. Het is niet erg dat de rest van de ruimte dan wat koeler is. Verder zien wij dat onze klanten de stookperiode van de CV kunnen verkorten. Het infrarood paneel zorgt in het vroege najaar en het voorjaar voor voldoende comfort waardoor de CV pas later in het jaar ingeschakeld hoeft te worden en eerder uitgeschakeld kan worden.

Van bijverwarming naar hoofdverwarming

Een belangrijk extra voordeel van infrarood verwarming is de mogelijkheid om stapsgewijs van het gas af te gaan (anders dan bij een warmtepomp). Zo is de investering in een infrarood verwarming als bijverwarming geen weggegooid geld, het aanwezige paneel (of mobiele infrarood verwarming) kan altijd meegenomen worden in een uiteindelijke totaaloplossing. Onze adviseurs houden hier in het advies ook rekening mee. 

Wat is mijn besparing?

Wanneer je de temperatuur op de thermostaat van de CV verlaagt bespaar je ongeveer 10% per graden lager, wat neerkomt op een 120 kuub gas per jaar (per graden). Gemiddeld genomen plaatsen wij 1.100 Watt vermogen als bijverwarming, wat neerkomt op een verbruik per uur van ongeveer € 0,35 (huidige tarieven). Ter vergelijking: een straalkacheltje verwarmt amper maar trekt wel al 2.000 tot 3.000 Watt vermogen. Als je overcapaciteit met de zonnepanelen hebt is het voordeel nog groter, zo bespaar je aan de ene kant gas uit en dek je het extra stroomverbruik met de overcapaciteit. Een win-win situatie dus!

Plafond, wand of verplaatsbaar?

Vaak wordt ons gevraagd wat de beste plek is voor een infrarood verwarming wanneer je deze als (lokale) bijverwarming toepast. Belangrijk is in ieder geval dat het element vooral de plek verwarmt waar het extra comfort gewenst is. Een infrarood plafondpaneel is altijd wel een goede oplossing, omdat je vanuit het plafond de gewenste zone egaal kunt opwarmen. Vaak is er ook een (ongebruikt) lichtpunt aan het plafond in het zitgedeelte beschikbaar. We combineren zo’n IR-paneel zeer geregeld met LED-verlichting. Een alternatief is een infrarood paneel aan de wand (eventueel als schilderij) of een mobiele infrarood verwarming. Hét voordeel van een mobiele infrarood verwarming is dat deze op meerdere plekken gebruikt kan worden en dat deze elementen niet geïnstalleerd hoeven worden.

Uiteraard kunnen onze adviseurs aangeven wat de beste oplossing per situatie is. Behoefte aan zo’n vrijblijvend adviesgesprek? Komt gerust langs in onze showroom in Waddinxveen of in de showroom bij één van onze dealers! Uiteraard is het ook mogelijk om online een offerte aanvraag te doen of om telefonisch contact op te nemen.

Bekijk alle producten