Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Werkingsprincipe infrarood verwarming

Verschil tussen infrarood en convectie verwarming

Het verschil tussen infrarood verwarming en convectie verwarming zit hem in de lucht. Van belang is, dat infrarood verwarming geen lucht, maar objecten verwarmt. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie en dus ook geen opdwarrelend stof/huisstofmijt/pollen/bacteriën.

Alle nadelen van de gebruikelijke convectie verwarming tegenover alle voordelen van een Redwell infrarood verwarming staan hieronder kort samengevat:

Nadelen convectie verwarming

  • Vochtige lucht condenseert op de wanden, hierdoor vormen zich schimmels en wordt het stucwerk aangetast
  • De circulerende lucht in de ruimte zorgt voor opdwarrelend stof
  • Temperatuursverschillen in de ruimte zorgen voor hinderlijke trek.

Opwarming van de lucht heeft een aantal negatieve effecten. Allereerst ontstaat er een luchtcirculatie in de ruimte, doordat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Hierdoor krijg je grote temperatuursverschillen, die wij als mensen bijvoorbeeld als een koude vloer ervaren. Bovendien zal stof opdwarrelen als gevolg van de luchtcirculatie. Het stof, met inbegrip van huismijt/pollen/bacteriën, wordt mee getransporteerd in de lucht en eindigt in onze luchtwegen.

Fysiologisch gezien is het ook van belang om te melden, dat koudere lucht veel gezonder is dan warme lucht. Denk hierbij aan een verademende wandeling in de koude winterlucht!  Dat bij een bedompte lucht ook nog meer geventileerd moet worden is een punt, dat, in vergelijking met infrarood verwarming, ook in acht dient te worden genomen voor wat het energieverbruik betreft. Feit is namelijk, dat door deze noodzakelijke ventilatie ook veel warmte verloren gaat. Een ander probleem ontstaat wanneer warme lucht condenseert op de koude wanden. Hier ontstaat schimmelvorming, die voor de gezondheid uiterst bedenkelijk is.

Voordelen van infraroodverwarming

  • Objecten blijven droog en geven warmte af
  • Infrarood warmte heeft een positieve uitwerking op de mens
  • Gunstig in aanschaf en energiebesparend

Fysiologisch gezien wordt, door de infrarood stralingswarmte, de warmte in objecten (wanden/plafond/vloer/meubels (maar ook het menselijke lichaam) opgeslagen om deze vervolgens vertraagd aan de ruimte af te geven. Hierdoor ontstaat een groot energie-besparingspotentieel. Is de gewenste temperatuur in de ruimte bereikt, dan zal de infrarood verwarming worden uitgeschakeld tot het punt, dat het weer noodzakelijk is om de opslag van warmte weer aan te vullen.

Infrarood verwarming geeft dus stralingswarmte af en geen convectiewarmte. Er is dus geen sprake van luchtcirculatie. Er vindt dus ook geen dwarreling van stof plaats. Ook is de luchttemperatuur koeler dan de wandtemperatuur. Zoals reeds opgemerkt is de ademlucht koeler, vrij van stof en daarom ook veel gezonder.

Illustratie over uitleg en werking van cv verwarmingIllustratie over uitleg en werking van infraroodverwarming
Illustratie over uitleg en werking van cv verwarmingIllustratie over uitleg en werking van infraroodverwarming